lørdag 3. desember 2016

Grove rundstykker med havre og spelt ala Gro

Nå er det allerede blitt desember og julen nærmer seg med stormskritt. For min egen del kan jeg med god samvittighet melde at jeg ikke har startet med noen forberedelser, orker ikke ennå ...den tid den sorg. Jul blir det uansett.

Gro og jeg har hatt en kjekk dag på kjøkkenet. Det ble ikke julekaker i dag heller. Hun har lært meg å lage sunne rundstykker.
For all del, jeg har en lang vei å gå - jeg er en veldig dårlig baker. Når jeg prøver meg på gjærbakst alene har jeg ingen tålmodighet. Det meste jeg baker er som regel utrolig godt den første timen. Merk deg - UTROLIG godt...etter en drøy time kan vi spille golf med bollene jeg baker :-) Da er det fantastisk for meg at sånne som Gro finnes og orker og har tålmodighet med sånne som meg på kjøkkenet.


Her er råvarer nok til å bake både rundstykker og knekkebrød  i mengder - vi baker først 40 rundstykker. 

OPPSKRIFT:
2 dl. byggryn
7 dl. vann
Kokes sammen i ca.30 min eller til de er myke.

6 dl. godt varmt vann i en bolle.
Legge i:
1/2 dl.linfrø
1/2 dl. sesamfrø
1,5 dl. solsikkefrø
1/2 dl. chia frø
1 dl. gresskarfrø
Settes til side og la svelle til det er klart.

1.6 l. havregryn. Har du sportsgryn kan du bytte ut 1/2 l. havregryn
2 dl. grov rugmel
1.5 dl. kruskakli
7 dl. sammalt spelt
1 kg. speltmel - hold igjen ca.2 dl. til utbaking
3 pk. tørrgjær
1.5 dl. rapsolje
1.35 l. godt lunket vann
35 gr. maldonsalt

Bland alt det tørre og la det gå på lav hastighet i kjøkkenmaskinen sånn at alt blandes godt sammen.
Tilsett all væske, byggryn og kornblanding og elt sammen i kjøkkenmaskinen i ca.10 min på lav fart.
Legg deigen på benken og mett den med fin spelt til der er ferdig til å rulles ut.
Heves i ca.20 min under håndkle.

Forvarm ovnen til 200 C. Stekes på ca. 200 C i 10 min og sett så ned temperaturen til ca.180 C. Du kan godt ha i flere brett i ovnen samtidig når du bruker varmluft. Steketid fra 25 - 35 min avhengig av hvordan ovnen din er. Du må passe på dem selv :-)



 
Deigen eltes godt i kjøkkenmaskinen - men du må også elte inn litt spelt med håndkraft.

Deigen deles i 4 like deler som igjen deles i 10 emner. 


Klar til heving - vi stekte dem i varmluftsovn.


Det skal være plass til 20 stk. på en stekeplate så rundstykkene skal stå tett sammen på platen. Sett av ca.20 min til heving. Det er alt som skal til.


Rundstykkene stekes først på oppsiden til de er lett gylden brun.

Snu rundstykkene og sett den inn igjen i ovnen til de er "tørre" og lett gylden på undersiden også.


Endelig ferdig - vi klart ikke stå imot. Måtte bare smake...himmels gode, Gro. Du er helt sinnsykt flink :-)


I store Ikea - fryseposer er det plass til ca.6 rundstykker. Supert å ha i frysen.  


Ryndstykkene er megasunne og veldig god. Lettvint å lage og tar liten tid. Dette skal jeg klare :-)
De er utrolig gode. Oppbevar dem i frysen og ta ut så mange du skal spise og gangen. Tines i mikroen på ca.1.5 min hvis du har tine-program.

Nårjeg klarer dette - så klarer du det også - lykke til - du må bare glede deg :-) 


8CDE7BCA-11CA-45DF-8086D08129114624-B6846ED2-6E5D-434D-94B7E46096C7E339


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar