onsdag 23. desember 2015

Luke 22 og 23 har vært full av kultur og natur fra Anaradapura.

Første dag på stranden etter noen fantastiske dager på tur på Sri Lanka. Øya har så mye kultur og natur å by på at jeg nesten blir svimmel.
Det er bare 11 år siden borgerkrigen var over men tilsynelatende lever alle folkeslag og religioner godt side om side. Ja faktisk så godt at vi har vært i et Buddist-tempel som også hadde en del som var Hindu-tempel. Hele byggverket lå i en fjellside bygget inn i grotter. 


Litt underlig vinkel men sånn går det når jeg prøver å få alt inn på et bilde.

Inngangen til en av hulene i grotte tempelet fra ca.  år 2-300. Fantastiske malerier og 39 ulike Budda statuer.

På vei til neste attraksjon ble vi invitert inn i et ferdig pyntet bryllupslokale hvor dag 2 av bryllupet skulle holdes. Plast-blomster så langt øye rekker med kjempegøy å se. 

 
 I et av templene vi var i hadde munker fra hele Asia en konferanse. Etter bønnene stilte de seg opp og alle fikk lov å ta bilde av dem. Et flott syn.


                 
Vi besøkte en urte-plantasje med helbredelser  i hver en busk i følge mannen som guidet oss rundt, og stolt viste frem bevis på sine kvalifikasjoner inne urtemedisin :-) 


Og jeg som trodde at flaggermus bare sov om dagen i mørke huler. Her henger de i trærne i fult dagslys. Store som kråker er de også. Noen andre vi så lever i grotter i tilknytning til et tempel.




Vi har besøkt mange Stupaer. De symboliserer Buddas "tigge-beger. Alt dette er belagt med ekte gull så den synes i landskapet.

Vi fikk hver vår selfiestang til jul av Eirik Andreas. De er flittig brukt :-)



Noen buddaer er veldig synlig i landskapet andre mye mer diskret. Det er en fantastisk opplevelse å se dem, de varierer veldig både i utsmykning og størrelsen. Noen av den er noen tusen år gamle, andre relativt nye.



De lokale butikkene selger alt fra glorete plastnisser til flotte keramikk- krukker.

Vi forstod ikke helt hvorfor så mange av menneskene rundt oss i templene var hvitkledd. Det er pilgrimmer som kommer fra hele øyen og som gjerne har brukt flere dager på turen og alt de eier for å komme dit. Treet som tempelet er bygget rundt skal etter sagnet være en gren fra treet Buddha satt under da han fikk sin åpenbaring. 
Jeg er ikke religiøs men blir veldig grepet av stemningen inne i templene. Jo enklere utsmykningen er jo flottere synes jeg de er.



Paula og jeg foran den flotteste og enkleste Budda - statuen vi så på hele turen. Det er fullstendig uakseptabelt å fotografere seg selv med ryggen mot Buddha 

Her har Emily, jeg, Sunniva, Paula og Ellen Katrine et stille, flott øyeblikk foran Buddha. 

Slike voktere har stått foran alle innganger til alle templer. Nå er mange av dem borte. Dette er den flottest bevarte av dem alle. 

Månesteiner danner inngangspartiene til alle templer. De er prydet med livets 4 faster, alltid representert med dyr i ytterste sirkel. I sirkel 2 er alltid livets grein, tegn på udødelighet. Fantastisk utsmykninger fra en svunnen tid.

Vi skulle bare en liten tur og besøke et tempel hvor det var blitt ordinert 500 barnemunker for 1500 år siden. Vi viser respekt for Buddha ved å dekke til skuldrer og knær. I det aller siste tempelet vi var i mente vakten at pappas shorts var for kort. Så for første og eneste gang i mitt liv, regner jeg med å få se min far i skjørt. 


Solnedgangen på øya er akkurat like vakker hver gang. På vei hjem fra tur.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar