fredag 27. november 2015

Black Friday - Halloween - Hva er forskjellen?

I dag leser jeg med litt overraskelse artikkelen  Dropp-Black-Friday i BT. Dette fordi det bare handler om handelstandens griskhet. Hvor er denne kritiske røsten når våre barn og mange småbarnsforeldre blir utsatt for det samme presset i forbindelse med Halloween? Eller gjelder ikke de samme argumentene da? 


Black Friday har opprinnelse helt tilbake til 1869 og finanskrisen i USA. Dagen har forbindelser til Thanksgiving, og markerer begynnelsen på julehandelen til de fleste amerikanere. Som alle vet, er Thanksgiving en høytid de feirer i Amerika og Canada. (takkefest som startet på 1600-tallet av pilgrimmene i Amerika). Vi i Norge har ingenting med denne tradisjonen å gjøre. Så at vi skal "kopiere" deres shopping-dag som hører sammen med en høytid vi ikke har noe grunn til å feire, blir helt feil for meg. Ikke bare prøver handelsstanden å kopiere amerikanernes store shoppingdag, de har også misforstått konseptet helt. Det heter Black Friday av en grunn - det er en dag, fredagen etter Thanksgiving, ikke en hel uke sånn som Elkjøp driver med. Under Black Friday har de amerikanske butikkene helt sinnssyke salg, hvor de har 70% avslag på bortimot hele butikken. I Norge prøver noen av butikkene seg på  pingle-salg med opptil 20%. Greit, alle syns tilbud er stas, men ikke kopier en tradisjon vi ikke har noe tilknytning til. Samme tilbud fra de ulike kjedene kommer jo hele tiden.


Jeg skrev et innlegg for en tid tilbake om Halloween - hvorfor noen plutselig har begynt å "feire" den dagen. Den har ingen røtter eller er en tradisjon i Norge annet enn for handlesstanden som har funnet enda en måte å tjene penger på. Det legges et enormt kjøpepress på mange som ikke vil være med, men ikke "tør" annet, til dem som ikke har råd til å bli med på galeien. 

Mange skriker høyt og mye om at Halloween er så kjekt for barna. Hvor kjekt er det for foreldrene som må betale det hele??
Jeg leste innlegg fra mammaer som mer eller mindre truer med å oppsøke oss som ikke vil være med på denne "handelsstand - tradisjonen", i Norge, hvis vi ikke behandlet barna hennes slik hun mente vi burde.

Hvor er all den kritiske journalistikken når det kjøpepresset settes i gang - et kjøpepress vendt mot våre barn???? 

Så når handelsstanden i dag har satt enda en tradisjonell amerikansk dag inn i den norske- tradisjonskalender - så skrikes det høyt og argumenteres heftig for alt forbruket og ting som blir kjøpt som ikke trengs.


Nei, folkens - gjør som jeg - og journalisten anbefaler - GÅ UT PÅ TUR og boikott alle sånne kjøpefest-dager.

Se hysteriet som foregår. http://m.dinside.no/935376/hva-faen-er-det-vi-driver-med



2 kommentarer: